Λίγα λόγια για τον καφέ…

Ο ΚΑΦΕΣ

Ο καφές είναι ένα ρόφημα, το οποίο παρασκευάζεται από τα καβουρδισμένα και αλεσμένα σπόρια της καφέας ή καφεόδεντρο. Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, η οποία οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφεΐνη. Η πρώτη αναφορά στα καφεόδεντρα σημειώθηκε στην Αιθιοπία. Οι Αιθίοπες από νωρίς αντιλήφθηκαν τις διεγερτικές ιδιότητες του καφέ και τον χρησιμοποιούσαν ώστε να παρασκευάζουν τονωτικά ροφήματα για τους πολεμιστές τους. Η πρώτη επαφή της Ευρώπης με τον καφέ οφείλεται στους Τούρκους, που το 1683 εγκαταλείποντας νικημένοι την Βιέννη, άφησαν πίσω τους εκατοντάδες σάκους με σπόρους καφέ. Οι Αυστριακοί έμαθαν να τους καβουρδίζουν και σύντομα ξεκίνησαν  να παρασκευάζουν τα πρώτα φλιτζάνια καφέ στην Ευρώπη. Μάλιστα, σέρβιραν τον καφέ συνοδευόμενο από μικρά κέικ σε σχήμα μισοφέγγαρου για να θυμούνται τον θρίαμβό τους απέναντι στους Τούρκους.Ο καφές δεν άργησε καθόλου να διαδοθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μέχρι το 1675 υπήρχαν ήδη 3000 καφεκοπτεία στην Αγγλία, ενώ αργότερα, όταν ο καφές συνδυάστηκε με ζάχαρη και γάλα, έγινε ακόμα πιο δημοφιλής. Στην Αμερική, που αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη καφέ, έφτασε στις αρχές του 18ου αιώνα από τους Γάλλους, μέσω των αποικιών τους στη Μαρτινίκα και τη Γαλλική Γουινέα. Από εκεί, σταδιακά διαδόθηκε σε πολλές άλλες χώρες, όπως τη Τζαμάικα, τη Βραζιλία και την Κολομβία.

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

Υπάρχουν δύο ποικιλίες:  η Arabica και η Robusta.

• H ποικιλία Arabica είναι η αρχαιότερη. Ο καρπός έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ενώ το άρωμά του είναι πιο εκλεπτυσμένο. Το καφεόδεντρο της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι αρκετά ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες και παράγει περιορισμένη ποσότητα καρπού. Ως εκ τούτου, ο καρπός Arabica είναι ακριβότερος.

• Η ποικιλία Robusta από την άλλη, είναι λιγότερο αρωματική και περιέχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από την Arabica. To καφεόδεντρο είναι περισσότερο ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες και η παραγωγική του δυναμική σε σπόρους είναι διπλάσια. Αυτό καθιστά τη συγκεκριμένη ποικιλία αρκετά φθηνότερη.

                       

Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Βάσει των καταναλωτικών προτιμήσεων των Ελλήνων, ο ελληνικός καφές είναι η πρώτη επιλογή με 32%, ο στιγμιαίος με 30% ενώ ακολουθούν ο εσπρέσο και ο φίλτρου με 28% και 10% αντίστοιχα.Πιο συγκεκριμένα, καταναλώνουμε πάνω από 5 δισεκατομμύρια κούπες τον χρόνο, δηλαδή 510 κούπες καφέ ανά άτομο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Υπολογίζεται ότι η διαδικασία ετοιμασίας του ροφήματος επαναλαμβάνεται παγκοσμίως πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές τον χρόνο.Ημερησίως παράγονται και πωλούνται στην αγορά 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ ανά τον κόσμο.